Tilbake

Hva er egentlig ENØK?

Vi starter med fasiten. ENØK er et begrep som omtaler hvordan man kan bruke energi mer økonomisk, både med tanke på miljøet og lommeboka. Det fine er at disse to tingene går hånd i hånd.

Bruk energi når du faktisk trenger den

I kalde Norge er det naturlig at veldig mye av strømmen går med på oppvarming. Faktisk godt over halvparten. Samtidig betyr dette at innsparingsmulighetene er størst når det kommer til oppvarming. Det trenger verken være vanskelig eller tidkrevende å spare disse pengene. I dag får du nemlig lettbetjente styringssystemer som kan gjøre jobben automatisk etter dine instruksjoner.

ENØK

Å forvalte forbruket på en bedre måte og dermed redusere sløsingen, er i prinsippet hva energiøkonomisering dreier seg om. Man skal redusere utgiftene uten å kutte i komforten.

«I tillegg til redusert strømregning får du bedre inneklima og økt komfort.»

Hva er vel bedre enn gulvvarme for å få luksusfølelsen? Våre elektrikere hjelper deg gjerne med å installere de riktige styringssystemene.

Du kan regulere både lys og varme i hele boligen fra godstolen eller via mobilen mens du fortsatt er på jobb. Du kan sette opp ukesprogrammer og andre løsninger, slik at lyset automatisk skrus av og varmen senkes når boligen står tom. Dette er like høyaktuelt enten du skal på ferie, eller vil legge deg til et svalt rom ved å senke temperaturen på natten mens du sover. I tillegg til redusert strømregning oppnår du også andre fordeler, som bedre inneklima og økt komfort. På toppen kommer den positive miljø- og klimaeffekten.

Elektrisk oppvarming fungerer svært bra i kombinasjon med slike styringssystemer, fordi elektriske varmekilder er raske å styre og enkel å regulere. Ved å senke temperaturen på dagtid og om natten kan en gjennomsnittlig bolig spare inntil 30 prosent av kostnadene til oppvarming.

Les også: 12 strømsparingstips

Støtte fra Enova

Styringssystemer kan installeres i både nye og gamle boliger, og eventuelt kobles opp mot eksisterende smarthus-løsninger. Gjennom det statlige foretaket Enova kan man dessuten få opptil 20 prosent investeringsstøtte (maksimalt 4000 kr.) til styringssystemer. Les mer på enova.no.

«Det er en smart langtidsinvestering å erstatte panelovnene med en varmepumpe.»

Varmepumpe er perfekt for norske forhold, som går gjennom store værforandringer i løpet av et år.

Kjøp en varmepumpe

For en typisk norsk bolig kan en riktig dimensjonert varmepumpe dekke hele 60 prosent av oppvarmingsbehovet. Ettersom brorparten av strømmen i landet går til nettopp oppvarming vil dette bety besparelser på mange tusen kroner hvert år. Derfor er det en smart langtidsinvestering å erstatte panelovnene med en varmepumpe. Det er en utgift der og da, ikke minst fordi pumpen må takle norske forhold, men du sparer inn pengene i løpet av vesentlig færre sesonger enn pumpens levetid.

Moderne apparater og LED-pærer er strømgjerrige

Vi kjenner alle til uttrykket: Mange bekker små, gjør en stor Å. Ordene passer også til strømbruk. Hvis du konsekvent kjøper strømgjerrige elektriske produkter, vil du spare mye penger over tid. Se etter hvitevarer og andre el-produkter merket med A+ eller bedre. I tillegg må du huske at moderne LED-pærer bruker vesentlig mindre strøm enn gamle glødelamper.

Trenger du flere tips til gode ENØK-løsninger? Vi som din lokale Elfag-elektriker kan hjelpe deg med alt du måtte trenge – ta kontakt med oss via email eller ring 51 68 57 00.