Tilbake

Pusse opp? Her er elektrikerens tre beste tips

Gode forberedelser sørger for at budsjettet ikke sprekker når du skal pusse opp boligen din. Her er de vanligste oppussingsfellene som en elektriker støter på i hverdagen.

Å pusse opp hjemme har nærmest blitt en del av den norske folkesjela. Vi har store og små prosjekter gående, og gjør alt fra å male vegger til å totalrenovere en hel bolig med full iver. Samtidig er det lurt å lytte til eksperthjelp fra kompetente håndverkere som kan sikre at du velger gode, trygge og smarte løsninger i forbindelse med oppussingen.

Noe av det aller viktigste du gjør i forbindelse med et oppussingsprosjekt, er det elektriske arbeidet. Dette må være utført i henhold til lover og forskrifter for at boligen din fortsatt er brannsikker og trygg, og at det er forsvarlig å bo der. Heldigvis stilles det tydelige krav til hvordan arbeid med vann, avløp og elektrisitet skal gjennomføres enn for noen år siden:

– Før i tiden hadde mannen i gata mer kompetanse på typiske oppgaver i håndverkerfaget, eller en nær bekjent som hadde peiling. Nå er det ikke slik lenger, sier Rolf Langeland fra Askestad-Aas Elektro AS på Spikkestad.

– Vi pusser opp mer enn noen gang, men at boligeiere selv ikke utfører akkurat dette arbeidet er bare positivt. Dette gjør at løsningene blir riktig dokumentert og gjennomført. Vi har sett mange rare løsninger som har blitt gjort av generasjonen bak oss. Nå har folk bedre råd, og kan betale for at arbeidet blir gjort skikkelig og forsvarlig, legger han til.

Rolf, som har drevet med oppussing av store og små prosjekter i snart 20 år, sier derimot at han fortsatt møter enkelte «hjemmefiksere» som tyr til egne, kreative løsninger. Men det blir heldigvis sjeldnere.

Trenger du hjelp til oppussing? Vi utfører gratis befaring og gir uforpliktende tilbud.

Ta kontakt med oss her eller ring 51 68 57 00.

Tre tips:

I et oppussingsprosjekt er det mange tanker som flyr rundt i hodet på en gang. Når det kommer til det elektriske, har Langeland tre gode tips til deg som vurderer å pusse opp boligen din:

1. Involver elektrikeren tidlig i prosessen

Elektriske installasjoner finnes i stort sett alle rom, i alle boliger. Samtidig er ofte det elektriske det siste som må på plass. Men å vente til slutt med å inkludere elektrikeren, er derimot en av de vanligste feilene folk gjør.

– For oss er det helt essensielt å være med fra begynnelsen. Å involvere en elektriker tidlig i prosessen, slik at vi vet rekkefølgen på oppgavene, er utrolig effektivt. Da vet vi hva du kan forvente deg, og du unngår å måtte gjøre om på ting senere. Dette vil gjøre prosessen veldig mye mer effektiv, samtidig som resultatet blir bedre, sier Langeland.

2. Lag et budsjett og hold deg til det

I mange tilfeller blir jobben dyrere enn først antatt. Noen ganger handler det om uforutsette utgifter, mens det andre ganger dreier seg om for dårlig planlegging og gjennomføring. En klassisk feil er å gape over for mye – du tenker på helheten, fremfor å ta det steg for steg. Det kan få dyre konsekvenser.

– Du må tørre å gå steg for steg. Å planlegge godt er utrolig viktig, både med tanke på økonomi, men også selve gjennomføringen. De fleste håndverkere er flinke til å gi fastpriser på ting, og å gjøre ting forutsigbart. Samtidig er det lurt å sammenligne priser og tjenester på forhånd, slik at du vet at du gjør de rette valgene. Vær kritisk, sett opp et budsjett og hold deg til det. Da står du ikke i fare for å sprenge budsjettet, presiserer Langeland.

3. Ikke gjør det elektriske selv

Den siste oppussingsfellen skiller seg fra de andre; Der de første to punktene handler om å selv være ansvarlig for planlegging og involvering av elektriker tidlig og sørge for god budsjettering, handler det siste punktet rett og slett om å trekke seg pent tilbake. Nesten alt elektrisk arbeid som skal utføres lovlig og forsvarlig i dag, krever besøk av en elektriker. Dersom det eventuelt skulle oppstå en situasjon, er det uhyre viktig at det finnes dokumentasjon på det utførte arbeidet.

– Dersom du tenker på å gjøre ting selv, så er utgangspunktet at du ikke skal gjøre det. Forsikringsselskaper er knallharde på dokumentasjon ved en eventuell brann, og da må installasjonen være gjort av en faglært elektriker. Ofte må vi rette opp arbeid som er gjort av boligeier selv. De timene vi bruker ekstra på dette er som regel langt dyrere enn det du kanskje tror du vil spare på å gjøre det selv. Når det er sagt, ser vi mange kunder som har gjort ting selv som er veldig bra. Men det gjør det ikke lovlig av den grunn, avslutter Langeland.

Usikker på om dine elektriske installasjoner er dokumentert skikkelig?

Ta kontakt med oss her eller ring 51 68 57 00.