Tilbake

Tre tegn på at boligen din trenger en el-sjekk

Oppussing, ommøblering, ny garasje eller elbil-lader kan fort få det elektriske anlegget ut av kurs.

«Hvorfor ta en el-sjekk?» Det koster veldig mye mer å reparere enn å forebygge eller forhindre feil på det elektriske anlegget. Det er derfor vi  tilbyr el-sjekk som utføres av fagfolk med høy kompetanse, som raskt kan avdekke alvorlige feil og mangler.

En el-sjekk er en visuell gjennomgang av det elektriske anlegget, hvor vi også gjør flere stikkprøver. Her sjekker vi blant annet stikkontakter, belysning, og sikringsskap og sørger for at alt er sikkert og trygt å bruke.

Brann er nok den største skrekken, og vi vet at feil i det elektriske anlegget er en av de vanligste årsakene til at det tar fyr i norske boliger.

Vi anbefaler derfor å kontrollere med 3–5 års mellomrom, men særlig hvis du har gjort en større bruksendring i noen av rommene. Det kan for eksempel være at du har koblet opp en større TV og en PlayStation på barnerommet, eller at du har bygd om et soverom til et kontor.

Forskjell mellom el-sjekk og el-kontroll

Vet du forskjellen på en el-sjekk og en el-kontroll ? En el-kontroll er en enda grundigere kontroll som må gjøres av en elektriker med en spesiell type sertifisering. Underveis i en slik kontroll, vil elektrikeren også demontere mer for å komme til overalt, og for eksempel trekke frem stekeovnen og sjekke kontakter bak kjøkkenbenken.

Etter en el-kontroll får du en detaljert tilstandsrapport som det kan være ekstra lurt å legge ved en salgsmelding den dagen du skal selge boligen din. Hvis du kan vise til null avvik i rapporten (eller at det er utbedret), får du dessuten gode rabatter på boligforsikringen hos flesteparten av forsikringsselskapene. En el-kontroll bør gjøres etter 5 til 10 år, men spesielt hvis du har bygd på huset, bygd ny garasje eller hvis du skal montere lader til elbilen din.

Skjøteledning er en midlertidig løsning

Før du bestiller en el-sjekk, anbefaler vi å notere ned litt om hvordan det elektriske anlegget fungerer i din bolig. Kan du for eksempel ikke bruke mikrobølgeovnen og støvsugeren samtidig uten at sikringen går? Da er det utvilsomt noe galt.

Et annet kjent problem er at vaskemaskinen og tørketrommelen ikke kan gå samtidig. Retningslinjene vi har nå sier at de skal ha hver sin kurs.

Ellers er utstrakt bruk av skjøteledninger den aller vanligste feilen vi kommer over. En skjøteledning under sofaen kan være en veldig stor brannfelle; De skal heller ikke brukes sammen med effektkrevende ting som trekker mye strøm. En skjøteledning som kobles i en annen skjøteledning er heller ikke tillatt.


Tre tegn på at boligen din trenger en ny el-sjekk
:

  1. Det er 3-5 år siden forrige el-sjekk.
  2. Du har ommøblert et rom eller pusset opp – eller satt inn flere nye dingser eller produkter som krever mange stikkontakter, for eksempel større TV og surround-anlegg i stua, slik at du må bruke skjøteledninger. (Skal du bygge på huset, sette opp garasje eller installere en hurtiglader til el-bil, er det lurt å bruke el-sjekken til å gjøre en befaring i forkant).
  3. Du har på følelsen at noe skurrer litt med det elektriske anlegget; Du kan for eksempel ikke bruke to apparater samtidig uten at sikringen går.

Pris på el-sjekk

Vi som Elfag elektrikere kan utføre både el-sjekk og el-kontroll. Du får alltid et prisoverslag hvis du ber om det, men for en leilighet eller enebolig på under 200 m2 med ett sikringsskap koster en el-sjekk normalt rundt 2 500 kroner (Den mer omfattende el-kontrollen koster til sammenligning rundt 5 000-5 500 kroner).

Ta kontakt med oss i dag for å bestille ny el-sjekk! »

Rabatt Huseiernes landsforbund – Som medlem av Huseierenes landsforbund får du spesialtilbud på el-sjekken for kun 1950kr. Husk å oppgi medlemsnummeret ditt ved bestilling.