Tilbake

8 enkle tips til el-sikkerhet i hjemmet

Usikker på hvordan du skal gjøre hjemmet ditt trygt for store og små når det kommer til det elektriske? Disse tipsene er både smarte og enkle å gjennomføre.

1. Bruk stikkontakter med tidsur

Prinsippet er veldig enkelt. Stikkontakter med timer slår av strømmen for deg hvis du skulle glemme det selv. Derfor egner slike seg ypperlig til elektriske småapparater som kaffetraktere og vannkokere. Slike apparater bør helst ikke være koblet til hele tiden, men hvis du har kontakter med tidsur slipper du denne bekymringen. Har du fortsatt tradisjonelle stikkontakter, bør du imidlertid trekke ut støpselet når apparatene ikke er i bruk.

Husk barnesikring

Ta hensyn til små, nysgjerrige hender. Dekk til stikkontakter, og sørg for at alt elektrisk materiell er barnesikkert.

«Automatsikringer gir rask og sikker utkobling.»

2. Ikke dekk til panelovnen

De aller fleste av dagens panelovner har lav overflatetemperatur, men uansett hvor lav denne er på din ovn, må ovnen aldri tildekkes. Heng aldri tøy til tørk på panelovnene og installer en bøyle hvis gardinene dine henger tett inntil ovnene. Hvis du virkelig vil være sikker, kan du gå for gulvvarme i stedet. Da blir strømregningen lavere, og trygghetsfølelsen bedre.

3. Sjekk sikringsskapet ditt

Hvis du har et gammeldags sikringsskap er det ekstra lurt å ta en kontroll i ny og ne med en el-sjekk. Skrusikringer kan nemlig være brannfarlige, så vær oppmerksom på varmgang i skapet. Aller helst anbefaler vi at du bytter ut skrusikringene med moderne automatsikringer, og hovedsikringen bør være av selektiv type.

Overbelastning eller kortslutning på anlegget skal dessuten kun løse ut kurssikringen, ikke hovedsikringen. Den store fordelen med automatsikringer er at de gir rask og sikker utkobling, uten at de må byttes i etterkant.

Bilde av Nobø panelovn.
Med panelovn fra for eksempel Nobø får du en stilsikker og elegant løsning, som ikke avgir høy varme i glasset.

4. Installer jordfeilbryter

Alle nyere sikringsskap har jordfeilbryter, og hvis du ikke har en slik en hjemme hos deg bør du ta affære umiddelbart. Slike brytere reduserer nemlig brannfaren vesentlig ettersom de kobler ut av én eller flere av kretsene når det oppstår jordfeil. Hvis du er usikker på standarden i sikringsskapet, kan du lese hvorfor du bør sjekke det opp her.

5. Støt er det første varseltegnet

Hvis du får støt når berører vannkranen eller elektriske apparater, kan dette være tegn på feil ved det elektriske anlegget ditt. Slike støt er dessuten ikke bare ubehagelige, de kan faktisk være fatale. Vi anbefaler derfor alle å ta en sjekk av el-anlegget ved jevne mellomrom, og i hvert fall hvis man opplever å få slike støt.

«I løpet av kort tid har man en voksende brannfelle i huset.»

Kran
Hvis du får støt av å ta på kranen eller elektriske apparater, bør du ta en el-sjekk.

6. Se etter svidde komponenter

En konsekvens av feil ved det elektriske anlegget og/eller apparater, er ofte utvikling av varmgang. Dette kan igjen føre til brann, så ta deg tid til å sjekke stikkontakter og annet el-materiell jevnlig. Hvis du oppdager brunsvidde merker på bryterlokk, stikkontakter eller støpsler er dette tegn på feil eller overbelastning. Da bør du umiddelbart slutte å bruke kretsen og ta kontakt med oss.

7. Unngå skjøteledninger

På kryss og tvers av landet vårt finnes det mange skjøteledninger og grenuttak, og dessverre er ofte bruken uforsvarlig. En typisk plassering er bak TV-benken, hvor det i tillegg er vanskelig å komme til med støvsugeren. Dermed samler det seg støv i og rundt grenuttakene, og i løpet av kort tid har man en voksende brannfelle i huset. For midlertidig perioder kan skjøteledninger være kjekke å bruke, men man skal alltid installere tilstrekkelig med fastmonterte stikkontakter.

8. Ikke tukle med varmekablene dine

I et kaldt land som Norge er det utrolig deilig med varmekabler, både på badet, vaskerommet, i gangen og kanskje på kjøkkenet eller i kjellerstua? Samtidig må man aldri installere varmekabler selv. Denne jobben skal gjøres av en autorisert elektriker, og feil dimensjonering av varmekabler kan både gi svimerker i gulvet og være direkte brannfarlig.

Multistikk fra ELKO kan være et godt valg om du trenger mange stikkontakter på samme sted.

Uansett hva du trenger hjelp med for å øke el-sikkerheten, står vi klare til å hjelpe deg. Ta kontakt med oss i dag, og vi hjelper deg med å sikre hjemmet ditt.